BARI AHMEDI, PREDSTAVNIK TURSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA, BIO JE DOMAĆIN 3. FESTIVALA POEZIJE MALA MLAKA INTERNACIONAL

Na prvoj večeri 3. festivala poezije Mala Mlaka Internacional pripadnici albanske, češke, mađarske i romske nacionalne manjine čitali su pjesme pjesnika iz matične domovine, a neki i svoje. Sve pjesme govorene su na hrvatskom jeziku, a Festival je otvorio Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, i predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba. Pripadnica albanske nacionalne manjine Lilli Koci čitala je pjesme albanskih autora i vlastite, tri mlade Romkinje, članice Zajednice Roma Hrvatske “Romski san” odabrale su poeziju romskih pjesnikinja, a svoje je pjesme govorila Romkinja Ana Dalipovska, predsjednica Centra za provedbu integracije Roma u RH i EU. Pjesme o ljubavi vrlo emotivno interpretirao je Čeh, pjesnik Mirko Knižek autor četiriju knjiga pjesama, a dvije mlade Mađarice recitirale su pjesme poznatog mađarskog pjesnika Adyja Endrea, čija se 100. obljetnica smrti obilježava ove godine. Zoltan Balaž Piri, tajnik Koordinacije i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, govorio je pjesmu mladog Mađara Alexsandra Conrada Kisha, hrvatskog pjesnika kojemu je Vijeće nedavno objavilo zbirku pjesama.
Zoli je također publici predstavio izložene fotografije nacionalnih manjina koje su te večeri sudjelovale, a koje je snimio Toni Hnojčik, slavni hrvatski fotoreporter i umjetnički fotograf, umro je 2018., podrijetlom Čeh koji je veliki dio karijere posvetio praćenju rada nacionalnih manjina. Te su fotografije bile izložene 2017. na Zrinjevcu i u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba, a Zoli je naglasio da će na svakom Festivalu biti izložene fotografije manjina iz te zbirke. U programu je sudjelovala i Udruga gluho-slijepih iz Novog Zagreba čiji je član Christopher svoju pjesmu interpretirao znakovnim jezikom.
Umjetničkom ugođaju u dvorani DVD-a Mala Mlaka pridonio je i nastup dva pjevačka zbora; VIS Danice iz Velike Gorice i Pjevačkog društva Novi Zagreb, oba pod ravnanjem Aleksandra Kačurova. Iako su društva amaterska pjevaju kao profesionalci. Publika nije štedjela dlanove i velikim pljeskom nagradila je i pjesnike i pjevače, te domaćina Festivala, predstavnika turske nacionalne manjine Grada Zagreba Barija Ahmedija.
Zahvalnice su dobili svi sudionici programa a uručila ih je direktorica Festivala Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica 1. gimnazije iz Novog Zagreba. Naglasila je kako je prihvatila poziv portala Rotor, koji je zajedno s Koordinacijom, organizirao ovaj festival jer je shvatila o kakvom se kulturnom sadržaju radi i vrijednosti koju time dobiva Novi Zagreb. Portal Rotor svake godine organizira održavanje Festivala u drugom dijelu Novoga Zagreba, prvi put je bio u Lučkom, drugi je održan u Svetoj Klari, a treći se održava u Maloj Mlaki. Na večeri poezije prisustvovali su i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Raman Raki Fazlievski, potpredsjednik Neđatin Kamberovski, mladi romski aktivisti, te ostali ljubitelji poezije.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top